Sağlıklı Bir Ek Gıda Süreci İçin Neler Yapabilirsiniz?  kapak resmi
BE
berna
6 ay önce

Sağlıklı Bir Ek Gıda Süreci İçin Neler Yapabilirsiniz?

Dünyaya gözlerini açan bir bebek, ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdır. Bu süre boyunca anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm besin değerlerini karşılamaktadır. Ancak 6 ay dolduğunda ek gıdaya geçiş süreci başlamaktadır. Bu süreci en iyi şekilde yönlendirmek ve bebeğinize sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapabilirsiniz? İşte bu konu hakkında tüm merak ettikleriniz!

Öncelikle ek gıdaya geçiyor olmak, bebeğin artık anne sütünü bırakıp yalnızca katı gıdalar ile beslenmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Zira bir bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmesi, uzmanlar tarafından sıkça tavsiye ediliyor. En azından 1 yaşına kadar bebeğinize vereceğiniz gıdalar, anne sütünün yerine geçmemelidir. Bebeklerin sağlıklı gelişimini desteklemek için doğru zamanı beklemek önemlidir. Bunun için bebeğinizin oturur pozisyonda olup olmadığına bakarak karar verebilirsiniz. Düzgün oturma becerisi kazanmış bir bebek, ek gıdaya geçiş için hazır demektir. 6. ay tadım ayı olarak başlamalı ve o şekilde ilerlemelidir. Bunun sebebi, hem bebeğin fiziksel olarak mide kapasitesinin küçük olması hem de alerji durumlarının gözlemlenmesi olarak gösterilebilir. Başlangıçta 3 gün kuralı temel esastır. İlk gün 1 çay kaşığı, ikinci gün tatlı kaşığı ve üçüncü gün yemek kaşığı şeklinde tadım yaptırılmalıdır. Üç günün sonunda alerjik reaksiyon olup olmadığı kontrol edilmeli ve yeni gıdaya geçilmelidir. Bebeğinize vereceğiniz her gıdayı evde hijyenik olarak kendiniz hazırlamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizi kaşıkla yemek yemeye alıştırabilmeniz için ilk etapta silikon uçlu mama kaşıklarını tercih edebilirsiniz. Bu süreçte biberon kullanımı yerine bardak kullanmaya dikkat etmelisiniz. Alıştırma bardakları işinize yarayacaktır.

İlk aydan sonra besin miktarını giderek artırabilir ve çeşitlendirebilirsiniz. Özellikle 6 ile 12 aylık dönemde öğün sayısını artırmalısınız. Bebeğinizin hoşuna gitmeyen herhangi bir gıda varsa onu daha sonra tekrar hazırlayarak sunabilirsiniz. Ancak herhangi bir zorlama yapmadan yedirmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü öyle bir davranış, bebeğinizin yemeklerden soğumasına sebebiyet verebilir. Bebeğiniz için hazırlayacağınız gıdalar vitamin, mineral, protein ve enerji bakımından zengin olmalıdır. Başlangıçta tuzsuz ve baharatsız, ilerleyen dönemlerde az tuzlu ve hafif baharatlandırılmış yiyecekler servis edebilirsiniz. İlk zamanlar püre kıvamında sunduğunuz yiyecekleri 9. ay itibariyle artık daha pütürlü ve hafif katı şekilde verebilirsiniz. Bebeğiniz artık 10. ayına geldiğinde koyu kıvamlı ve tanecikli gıdaları tüketiyor olması gereklidir. Aksi halde beslenme sorunlarının görülmesi muhtemeldir. Her annenin dikkat etmesi gereken çok önemli bir husus daha vardır. O da bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar bazı gıdaları vermekten kaçınmanız gerektiğidir. Bunlar şeker, çilek, bal, tuz, inek sütü, yumurtanın beyazı, bakla ve kivi gibi gıdalardan oluşmaktadır. Bunları kesinlikle 1 yaşından önce Bebeğinize yedirmemeye dikkat etmelisiniz.

Ruj ve diğer güzellik konuları ile ilgili kılavuzlar için Ruj platformuna üye olmayı unutmayın.

Bebeğinize İlk Hangi Gıdaları Vermelisiniz?

images (8).jpeg

Bu konuda doktorunuza danıştığınızda size ilk olarak yoğurt ya da bir sebze tadımı ile başlamanızı önerebilir. Çoğu annenin uyguladığı da zaten bu yöndedir. Çünkü meyve ile tadıma başlamak, bebeğinizin meyvelerin şekerli tadını almasına sonrasında yoğurt ve sebzeleri reddetmesine sebep olabilir. Ayrıca önemli bir konu daha vardır ki 6. ayda bebeklerin demir depolarında azalma gözlemlenir. Dolayısıyla bebeğinize vereceğiniz ilk katı gıdaların demirden zengin besinlerden oluşması daha sağlıklı olacaktır. Bu doğrultuda 3 gün kuralını uygulayarak demir emilimini arttıran sebze karışımları hazırlayıp bebeğinize sunabilirsiniz. Sırasıyla havuç kabak ve patates ile tadımlara başlayabilir, alerjik reaksiyona göre içeriği zenginleştirebilirsiniz. Sebzelerden sonra meyve tadımlarına geçebilirsiniz. Genel anlamda et, tahıl, meyve ve sebze içerikli püreler hazırlamanız uygun olacaktır. Arzu ederseniz ilk yoğurt ile de başlayabilirsiniz. Ya da sebzelerle dönüşümlü olarak yedirebilirsiniz. Ancak bebeğinize kendi mayaladığınız ev yoğurdu vermeye dikkat etmelisiniz. Sağlıklı bir ek gıda süreci için sizlerle paylaştığımız tüm bilgileri, dikkatlice analiz ederek siz de bebeğinizde gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.