Kedi Eros Olayı Nedir? İbrahim Keloğlan Kimdir? Kedi Eros Davası'nda Neler Oldu ve Ne Karar Verildi? kapak resmi
DU
duru
7 ay önce

Kedi Eros Olayı Nedir? İbrahim Keloğlan Kimdir? Kedi Eros Davası'nda Neler Oldu ve Ne Karar Verildi?

İstanbul'da Canice Öldürülen Kedi Eros'un Dramatik Hikayesi

1 Ocak 2024 tarihinde, sabaha karşı bir apartmanın asansörüne binen İbrahim Keloğlan, kedi Eros'u orada görmüş ve tekmelemeye başlamıştı. Asansörden kaçan kedinin arkasından giden saldırgan, Eros'u yakalayarak işkenceyle öldürmüştü. Bu korkunç olayın anları, apartmanın güvenlik kamerasına yansımıştı.

GIiuyVtX0AAxTtS.jpeg

Eros, mahalle sakinleri tarafından sevilen ve bakılan bir sokak kedisiydi. Onun acımasızca öldürülmesi, toplumda büyük bir infial yarattı. Hayvanseverler, adaletin yerini bulmasını istiyor ve Eros'un katilinin cezalandırılmasını talep ediyordu.

Ruj ve diğer güzellik konuları ile ilgili kılavuzlar için Ruj platformuna üye olmayı unutmayın.

İbrahim Keloğlan Kimdir?

İbrahim Keloğlan, olayın faili olarak karşımıza çıkıyor. Kendisi, asansörde gördüğü Eros isimli kediye 6 dakika boyunca işkence etmişti. Eros'un ölümüne sebep olan Keloğlan'a Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Ancak iyi hal indirimi uygulanarak ceza 3 aya düşürülmüştü.

Bu karar sonrasında toplumun her kesiminden tepkiler çığ gibi büyüdü ve mahkemenin kararı yeniden görüşmesi için sosyal medya üzerinden milyonlarca kişi #ErosİçinAdalet etiketiyle tepkilerini gösterdi.

Tepkilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkatini çekmesinin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, davanın yeniden görüleceği noktasında harekete geçileceğini söyledi.

i.webp

Kedi Eros Davası'nda Mahkeme Kararı ve İyi Hal İndirimi

Dün yeniden görülen duruşmada mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 3 yıl hapis cezası verdi. Sanık hakkında iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 2.5 yıla indirdi. Ayrıca, sanığın yurt dışına çıkışı da yasaklandı. Keloğlan, mahkemede kendini savunurken yaşadığı anlık psikolojik çöküşün etkisi altında olduğunu ifade etti. Olay sonrası hayvan barınaklarına bağışta bulunarak vicdanını rahatlatmaya çalıştığını belirtti.

İbrahim Keloğlan'ın Savunması

''TERAPİ GİBİ GELDİ'' Duruşmada, savunmasını yapan sanık İbrahim Keloğlan, "Daha önceki ifademi tekrar ediyorum. Ben bir suç makinesi değilim. Yaşadığım bir anlık psikolojik çöküntüden dolayı öfke ve cinnet haliyle hayatım boyunca unutamayacağım bir hata yaptım. Ancak olaydan sonra hakkımda karar verilmesinin ardından her fırsatta dağlık ve köylük alalarda mama alıp hayvanları besledim. Bu bana terapi gibi geldi" dedi. Salonda gülüşmeler yaşandı.

HAKİM SANIĞI UYARDI; EZBER YAPMA Savunmasına devam eden Keloğlan, "Bunlarla yetinmeyip bir hayvan barınağına bağışta bulundum. Elimden geldiğince bunları yapmaya devam edeceğim. Psikolojik destek alacağıma söz veriyorum. Bu olay yanlış lanse ettirilerek halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiler" dedi. Hakim sanığa 'İçinden geleni söyle, ezber yapma' diye uyarıda bulundu.

"DEVLETİME GÜVENİYORUM" Bütün bilgilerinin teşhir ettirildiğini de söyleyen Keloğlan, "İnsan içine çıkamayacak hale geldim. Alacağım hiç bir cezanın şimdiye kadar yaşadıklarımın yanında bir önemi yoktur. Söylediğim her şey doğru ve gerçektir. Çok pişmanım. Hatamı kabul ediyorum. Benim hala kedim var. Bu olaydan önce de kedim vardı. Bunların hepsi mevcut delillerle sabittir. Ben zaten hayvan sevgisi olan bir insanım" ifadelerini kullandı.

Müvekkilinin savunmasının ardından söz verilen Keloğlan'ın avukatı, "Müvekkilimin beraatini talep ediyoruz. Zaten kendisi toplum nezdinde cezasını çekmiştir. Bundan sonrasında da çekmeye devam edecektir. Müvekkilin olayın öncesinde yaşadıkları ve olay esnasındaki psikolojisi dikkate alınmasını talep ediyorum. Ben de bir kedi sahibiyim" dedi. Müşteki Ebubekir Fırat ise hayvanın sahibi olmadığını ancak kedinin bakımını üstlendiğini, kendisinin psikolojik olarak olaydan zarar gördüğünü söyledi.

Esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Keloğlan'ın alt hadden ayrılarak üst hadde yakın hapis cezasıyla tutuklanarak cezalandırılmasını istedi. Mütalaanın açıklanmasının ardından mahkemeden alkış ve çığlık sesleri yükseldi.

Son sözü sorulan İbrahim Keloğlan, "Devletime güveniyorum. Bu güne kadar hiç bir yere kaçmadım. Buradayım" dedi. Mahkemenin karar arası verdiği sırada salon boşaltılırken bazı hayvanseverler sanığa saldırmaya çalıştı.

Screenshot 2024-03-14 at 06.37.32.png

Eros Davası'nda Sanık Keloğlan'a 2 Yıl 6 Ay Hapis Cezası Verildi

İstanbul Başakşehir'de yılbaşı gecesi, Eros adlı kediyi asansörde tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sanığa ayrıca yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Eros davası, hayvana şiddet konusunda sembolik bir dava haline gelmiş ve kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Duruşmaya onlarca avukat ve hayvan hakları savunucusu da katıldı.

Mahkemenin görüleceği adliyeye akın eden binlerce kişinin mahkeme salonunda yer almak istemesi nedeniyle, önce 7. katta görülecek dava salonun küçük olması nedeniyle 6. kata ve yine yetersiz kalması nedeniyle adliyedeki en büyük salon olan 3. kattaki salona alındı.

Sanık Keloğlan, mahkemede yaptığı savunmada, yaşadığı anlık psikolojik çöküntü nedeniyle öfke ve cinnet haliyle hata yaptığını ifade etti. Ancak mahkeme, kedinin öldürülmesinin kasten yapıldığına hükmetti ve İbrahim Keloğlan'ı "Kasten hayvan öldürme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu ceza, Türkiye'deki hayvan hakları kanunları kapsamında bugüne kadar verilen en yüksek ceza olarak kayıtlara geçti.

Screenshot 2024-03-14 at 06.30.58.png

Hayvan Hakları Kanunu ve Eros Davası

Türkiye'de hayvan hakları, 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu ile korunmakta. Bu kanun, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmeyi amaçlamakta ve hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını ve mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamayı hedeflemektedir. Eros Davası, bu kanunun uygulanmasının önemli bir mihenk taşı olacaktı. Kanun, hayvanlara yönelik şiddeti caydırmak ve cezalandırma ve toplumun duyarlılığını artırmayı hedeflemekteydi fakat verilen ceza hayvanseverleri tatmin etmedi.

basaksehirde-erosun-katili-ibrahim-keloglan-karar-icin-hakim-karsisinda-2.jpg

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, verilen cezanın Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadar verilen en yüksek ceza olduğunu belirtti. Yine de İbrahim Keloğlan'ın tutuklanmaması ve iyi hal indirimi verilmesi yine infial yarattı.

Ünlülerin Tepkileri

Tarkan: “Hayvan sevgisi, insanlığın bir göstergesidir. Eros’un acımasızca öldürülmesi, vicdanları yaraladı. Adaletin yerini bulmasını umuyoruz.”

Demet Akalın: “Eros’un haksız yere kaybı, tüm hayvanseverleri derinden üzdü. Bu tür vahşetin cezasız kalmaması gerekiyor.”

Kenan İmirzalioğlu: “Kediler, insanların en sadık dostlarıdır. Eros’un trajik ölümü, toplum olarak daha duyarlı olmamız gerektiğini gösteriyor.”

Ezgi Mola: Yaşattığını yaşayarak sürüne sürüne can vermen dileği ile!

Ceyda Düvenci: Hiçbir şeyin önemi yok mu gerçekten?!?

Screenshot 2024-03-14 at 06.38.37.png

Deniz Çakır: Umut ediyorum... Adaletin vermediği cezayı sana eşin, dostun, sosyal çevren verir. Zira bir kediyi dakikalarca işkence yapan bir caniye kimse iş vermez, çocuğunu vermez, yamacına yaklaştırmaz. Çok üzgünüm Eros... Çok

Şahan Gökbakar: Hep umut ve temennide kalıyor maalesef. Bir kediyi tekmeleyerek, kafasını ezerek katleden CANİ KELOĞLAN iyi hal indirimi almış... Yazıklar olsun...

Ahmet Ümit: #EROS'a yapılanların hesabı sorulmalıdır. Canlıya zarar verenler, adalete hesap vermelidir. İnsanlar yeryüzünün despotu değil, öteki mahlukatla hayatı paylaşan bir canlıdır. Kime yapılırsa yapılsın işkence ve şiddet suçtur. Mutlaka cezalandırılmalıdır...

Sevda Demirel: Artık görmezlikte gelmeyin. Hayvanlara işkence yapanlara, öldürenlere hapis cezasını artık ertelemeyin. Bakın her gün bir hayvana cahil insanlar tarafından işkence edilmeye başlanıldı. Bunlar bu kuvveti cezalandırılamayacaklarını bildiklerinden alıyorlar. Biz bu cehaletten kaynaklanan sadistlik ve kötülüğe artık katlanamıyoruz. Sizden acil bu konuya son noktayı koymanızı bekliyoruz"

Leman Sam: "Eros ben avukat olsam bu terliği savunmaya utanırım ve vicdanım kaldırmaz. Ben gidemedim ama duruşmaya giden herkesi kucaklıyorum, var olsunlar."

Pelin Öztekin: "Çocuklarımız öldürülür! İyi hal. Kadınlarımız öldürülür! İyi hal. Sokak canlarımız öldürülür! İyi hal. Bir cana kıymanın neresi iyi hal?"

Özge Ulusoy: "Suçlulara, canilere, vicdansızlara verile cezalar arttırılsın. Verilen ceza infaz edilsin."

Gonca Vuslateri: "Üst mahkemeden dönmesini umut ediyorum kararın.. Sokak hayvanlarının can hakkı da devlete aittir. Bu tekme ülkeye, yasalara atılmış bir tekmedir. Yasada açıklar olmasa eminim geri dönüşü olmayan kararlar alınabilirdi. Yeniden düzenleme talebinde, umudundayız."

gifpaipxiaezfa3.jpg

Galatasaray'ın sevilen yıldızı Mauro Icardi'de sosyal medya hesaplarından Eros için Adalet isteğini paylaşan ünlüler arasında yer aldı.

Siyasiler ve Devlet Görevlilerinin Tepkileri

Muharrem İnce: Savunmasız, masum bir canlıyı acımasızca katletmek caniliktir. 2 yıl 6 ay ne demek? Bu katil en ağır cezayı almalıdır! #Erosicinadalet

Erkan Baş: Bu cezasızlığa, bu kahrolası karara bugün sessiz kalırsak sokaklarımızda birlikte yaşadığımız dostlarımızın hiçbir güvencesi kalmayacak! O yüzden şimdi #Erosicinadalet sesini yükseltmek hepimizin boynunun borcu, en asli görevidir! Bu katliamın üzerinin örtülmesine sessiz kalmayacak, adalet ve huzur için, Eros için mücadeleyi sürdüreceğiz. #İbrahimKeloğlanTutuklansın

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: “Hepimiz bu konuda hassasız. Hatta bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Nasıl olur böyle bir şey?’ diyerek beni aradı. Eros’un ölümüne sebep olan kişiye verilen ceza, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza oldu.”

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi: “Mahkemedeki sonucun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak çıkan karara itiraz edecek ve davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız.”

durusma-buyuk-salona-alindi-eros-sahipsiz-degil.jpg

Kedi Eros Davası Bir Üst Mahmeye Gönderildi

İbrahim Keloğlan’ın yeniden yargılandığı Eros davasında son karar verildi. Mahkeme, önce İbrahim Keloğlan’a 3 yıl hapis cezası çarptırdı. Ancak daha sonra Keloğlan’ın iyi hal indirimiyle cezası 2 yıl 6 ay hapis olarak revize edildi. Ayrıca, Keloğlan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Bu kararla birlikte, sanık Keloğlan hapse girmeyecek.

Davada, İbrahim Keloğlan savunmasında, “Ben bir suç makinesi değilim. Bir anlık öfke ile yaptım. 8 Şubat’taki duruşmadan sonra köylere giderek kedi maması dağıttım, barınaklara bağışta bulundum, bana terapi gibi geldi” ifadelerini kullandı. Ancak şikayetçi avukatları, Keloğlan’ın savunmasını samimi bulmadı ve tutuklu yargılanmasını talep etti. Savcı ise, kediyi kaçmasına rağmen ısrarla takip eden Keloğlan’ın merhametsizce ve acımasızca öldürdüğünü belirterek üst sınıra yakın bir ceza talep etti.

Davanın bir üst mahkemeye gitmesi, kamuoyunun dikkatle takip ettiği bir gelişme olacak.

GIiVqhWXIAAdI5R.jpeg