Hamilelik Döneminde Beslenme Önerileri  kapak resmi
BE
berna
6 ay önce

Hamilelik Döneminde Beslenme Önerileri

Hamilelik Döneminde Beslenme Önerileri

Hamile kadınların beslenme konusundaki endişeleri genellikle gereksizdir. Bulantı, kusma ve iştahsızlık problemleri, kilo alımını doğal olarak engelleyebilir. Gebelikte, bilimsel bir dayanağı olmayan diyetlerin zorla yedirilmesi önerilmez. Uzman diyetisyenler, doktorun önerileri ve hastanın durumu göz önüne alınarak kişiye özel diyetler konusunda yardımcı olabilir. Hamilelik beslenmesinde kritik olan faktör, annenin gebelik öncesinde yeterli beslenmesi ve besin depolarının uygun seviyede olmasıdır. Bebek, anne tarafından tüketilen besinlerden ve besin depolarından gerekli olanı seçip alarak büyür. Gebelerin ideal kilo alımı, başlangıç kilolarına bağlı olarak değişir. Yüksek vücut kitle indeksine sahip olanlar az, düşük vücut kitle indeksine sahip olanlar ise bir miktar daha fazla kilo alabilirler. Normal kilodaki bir anne için gebelik sürecinde günlük 20 gr protein, 15-20 mg demir, 500 mg kalsiyum ve yaklaşık 300 kalori ek enerji yeterlidir.

Doğru Beslenme İçin Tavsiyeler

images (4).jpeg

  • Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek taze ve doğal gıdaları tercih etmeye özen gösterin. Azar azar ve sık sık beslenmek, uzun süre aç kalmamak ve aşırı yememek önemlidir.
  • Gıda çeşitliliğine önem verin, böylece çeşitli vitamin ve mineralleri alabilirsiniz. Yağlı, tatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve lif açısından zengin, düşük yağ içeren besinlere yönelin. Unutmayın, gebelikte obezite birçok soruna neden olabilir.
  • Gebelikle ilgili şeker hastalığı varsa diyetisyeninizin önerdiği kalori kısıtlamasına uyun. Folik asit ve demir gibi dışarıdan alınması gereken maddelere dikkat edin, ancak dengeli bir beslenmeyle genellikle ek vitamin veya mineral alımına gerek yoktur.
  • Multivitaminlerin içinde birçok vitamin ve mineral bulunabilir. Fakat bunları kullanmadan önce bir sağlık profesyonelinin önerisi önemlidir. Son bilimsel araştırmalar, gebelikte dışarıdan alınan A, C, E vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, çinko, selenyum, bakır, flor gibi eser elementlerin, düzenli beslenen gebeler üzerinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığını ortaya koymuştur.

Kaçınılması Gerekenler

Gebelik sürecinde çay, kahve, kolalı içecekler ve kakao önerilmez. Çayın içerdiği 'tein' demir eksikliğine neden olabilir. Kahve ve diğer içeceklerde bulunan 'kafein' ise olumsuz etkilere yol açabilir. Ancak maden suyu içmenin herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Doğal ve katkısız bitki çayları olan nane, limon, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, papatya gibi çaylar gebelikte güvenle tüketilebilir. Alkol, gebelikte kullanıldığında 'fetal alkol sendromu'na neden olarak zeka geriliği ve yapısal anormalliklere yol açabilir. Bu nedenle kesinlikle kaçınılmalıdır. Gebelikte gereksiz kalori alımını sınırlamak önemlidir. Aşırı kilo alımı, yüksek tansiyon, gebelik diyabeti, doğum zorluğu, bel ağrıları ve iri bebek gibi sorunları artırabilir. Bu nedenle reçel, kek, bisküvi ve meşrubat gibi şekerli yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Aynı zamanda yağlı kızartmalar yerine haşlama türündeki gıdalar tercih edilmelidir. Özetle; gebelik döneminde bebeğin sağlıklı beslenmesi için aşırı ya da dengesiz bir beslenme yaklaşımı doğru değildir. Doğum sonrasında ise sağlıklı bir görünüme kavuşmak için sağlıklı yiyeceklerden az yemek de doğru bir tercih değildir. Temel ilke, doğru ve dengeli beslenmeye odaklanmaktır.

Ruj ve diğer güzellik konuları ile ilgili kılavuzlar için Ruj platformuna üye olmayı unutmayın.