Güneş Kremindeki Spf Nedir? Güneş Kremi Kaç Faktör Olmalıdır?  kapak resmi
BE
berna
5 ay önce

Güneş Kremindeki Spf Nedir? Güneş Kremi Kaç Faktör Olmalıdır?

Havalar ısındığında ilk düşündüğümüz şey genellikle 'Kaç spf güneş kremi almalıyım?' olur. Güneş kremi alırken önemli olan şey güneş koruma faktörü yani SPF'tir. Peki SPF nedir ve ne ifade eder? Güneşten korunmak için hangi SPF güneş kremi tercih edilmeli? Güneş kremlerinin çalışma prensiplerini ve SPF koruma özelliklerini anlatıyoruz. Cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için ihtiyacınız olan her şey makalemizde mevcut.

SPF Nedir?

SPF, Güneş Koruma Faktörü'nün kısaltmasıdır ve güneş kremi veya losyonun cildi UVB ışınlarına karşı ne kadar koruyacağını belirtir. Bu faktör, güneşin zararlı etkilerine karşı cildi koruyarak güneş yanıklarını ve cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Güneş Kremindeki SPF Numarası Ne Anlama Geliyor?

Güneş kremlerinin faktörü nedir? SPF rakamı, güneş kremi tam olarak kullanıldığında güneşin UV radyasyonunun cilde zarar verme süresini belirtir. Daha yüksek SPF korumalı ve geniş spektrumlu güneş kremleri, daha düşük SPF değerlerine sahip olanlara göre güneş yanığı, UVA hasarı ve DNA hasarına karşı daha etkili bir koruma sağlar. SPF 50 ve SPF 25 gibi değerler, güneş kremi sürülmemiş ciltle kıyaslandığında güneş yanığı riskini ne kadar azalttığını gösterir. Örneğin, SPF 30 güneş kremi sürülen cilt, sürülmemiş bir cilde göre 30 kat daha yavaş yanar. SPF 2 güneş kremi, SPF 30 kadar iyi koruma sağlar. Ancak daha sık yenilenmesi gerekir.

Ruj ve diğer güzellik konuları ile ilgili kılavuzlar için Ruj platformuna üye olmayı unutmayın.

30 SPF, 50 SPF, 100 SPF İfadeleri Ne Anlama Geliyor?

Güneş kremlerinin sıklıkla tercih edilen SPF değerleri genellikle 15 ve 30 arasında yer alır ki bu değerler dermatologlar tarafından önerilir. Ancak pazarda 50, 75 ve hatta 100 SPF değerlerine sahip ürünler de bulunuyor. Peki, bu SPF değerleri neyi ifade ediyor?

SPF değeri aslında bir çarpan sunar. Örneğin, eğer normalde 10 dakika içinde güneşe maruz kaldığınızda cildiniz yanmaya başlıyorsa 15 SPF değerine sahip bir güneş kremi kullandığınızda bu süre 15 katına, yani 150 dakikaya çıkar. Ancak her SPF değeri aynı şekilde uygulanamaz. Örneğin, 100 SPF güneş kremi kullanırsanız bin dakika boyunca güneşin altında rahatça kalabileceğiniz anlamına gelmez. SPF değerlerinin koruma etkisi şu şekildedir:

15 SPF: UV ışınlarının %93'ünü engeller.

30 SPF: UV ışınlarının %97'sini engeller.

50 SPF: UV ışınlarının %98'ini engeller.

100 SPF: UV ışınlarının %99'unu engeller.

Bu nedenle, SPF değeri sadece maruz kalma süresiyle ilişkili değildir. Güneşe maruz kalma süresi, koşullar ve miktarı, SPF değerinin koruma etkisini etkiler. Yani 100 SPF güneş kremi sürdüğünüzde akşamı güneş altında geçirmek istiyorsanız sonuç olarak cildiniz ciddi şekilde zarar görebilir.

Güneş Kremi Cildimize Nasıl Bir Koruma Sağlıyor?

Güneş ışığıyla birlikte gelen ultraviyole ışınları, cildimizin en dış tabakası olan epidermise ilk etkileyen faktördür. Güneş altında kalma süresi ve ışın yoğunluğu arttıkça bu etki dermise kadar ulaşır. Bu ışınlar cilde zarar verir ve ileride cilt kanseri gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, bronzlaşma gibi havalı görünen durumlar aslında cildimizin zarar görmesine işaret eder.

Güneş kremleri, tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında cildin üstünde bir koruyucu tabaka oluşturarak ultraviyole ışınlarının zararını engeller. Bunun benzeri, güneş gözlüğü kullanımıyla da karşılaştırılabilir. Güneş gözlüğü takıldığında görüşümüz kapanmaz veya ışık tamamen kaybolmaz. Ancak rahatsızlık büyük ölçüde azalır. Güneş kremi de benzer bir prensibe dayanır.

Güneş kremi, tavsiye edildiği miktarda kullanıldığında SPF değeri tarafından belirtilen maksimum koruma etkisini sağlar. Ancak birçok kişi güneş kremi kullanımını hafife alır ve gereken miktarın yalnızca dörtte birini veya yarısını uygular. Bu durumda, SPF değerinin koruma gücü önemli ölçüde azalır.

Hangi SPF Değerine Uygun Güneş Kremini Kullanmamız Gerekir?

Dermatologlar, tavsiye ettikleri güneş kremlerinin SPF değerinin genellikle 15 ile 30 arasında olduğunu belirtirler. Bu SPF değerleri, çoğu durumda çoğu insan için yeterli korumayı sağlayacak şekilde, ultraviyole ışınlarının %93 ile %97'sini engeller. Ancak her insanın cildi farklı olduğu gibi güneş ışığının etkisi de coğrafi bölgelere göre değişir. Bu nedenle, güneşe maruz kalma süresi de son derece önemlidir.

Sabah saatlerinde ve gün batımına yaklaşırken bir saat güneşe maruz kalmak ile öğlen saatlerinde 15 dakika güneşe maruz kalmak aynı derecede zararlıdır. İşte burada SPF değerlerinin anlamını yitirdiği nokta ortaya çıkar. Çünkü SPF değeri, güneş altında kalma süresini belirtse de her saat için aynı koruma düzeyini sağlamaz.

Benzer şekilde, cilt tipleri ve coğrafi bölgeler de önemlidir. Karadeniz güneşi ile Akdeniz güneşi arasındaki farkı herkes bilir. Ayrıca daha koyu cilt rengine sahip kişilerle daha açık cilt rengine sahip kişilerin güneş altında verdiği tepkiler de farklı olabilir. Peki, ne yapmalı?

İlk olarak, bir cilt hastalıkları uzmanına giderek cilt yapınızı ve ihtiyaçlarınızı öğrenmek ve tavsiye almak önemlidir. Sonrasında, hangi saatlerde güneş altında olacağınıza bulunduğunuz bölgeye ve cilt renginize göre en uygun SPF değerine sahip güneş kremi seçmelisiniz. Ülkemizde, hatta en beyaz ciltlerde bile 30 faktör güneş kremi kullanımı yeterli olabilir. Ancak işin uzmanından tavsiye almak her zaman en doğru seçenek olacaktır.