Bebeklerde Görülen Sarılık Tehlikeli Mi?   kapak resmi
BE
berna
6 ay önce

Bebeklerde Görülen Sarılık Tehlikeli Mi?

Dünyaya yeni gelmiş olan bir bebek, ilk 28 gün içinde yenidoğan olarak adlandırılır. Bu süreç, oldukça kritik kabul edilir. Bebeğin dış dünyaya alışma evresinde olduğu bu dönemde, vücudu henüz hastalıklara karşı savunmasız kalabilmektedir. Yenidoğan sarılığı da bu hastalıklardan bir tanesidir ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yenidoğan sarılığı, %60’lara varan görülme sıklığıyla yaygın bir hastalık olarak kabul görür. Bu rakam, dünyaya erken gelmiş bebeklerde daha da artmakta ve %80’lere kadar çıkmaktadır. Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık hastalığının, herhangi bir genetik bağlılığı ya da başka hastalıklar ile bağlantısı yoktur. Bu sebeple fizyolojik sarılık şeklinde de tabir edilir. Nedeni ise bebeğin kanındaki bilirubin seviyesinin çok fazla olmasıdır. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla ortaya çıkar. Yani bebeğin cildinde ve göz beyazlarında sararmaya yol açan şey, bilirubin adlı bir maddenin seviyesinin yükselmesidir. Sarılık genellikle baştan aşağı yayılır ve bacaklarda sararma belirtileri ciddi bilirubin artışını göstermektedir. Bu yaygın durum çoğu zaman kendi kendine düzelir, ancak doktor kontrolü önemlidir. Sarılığı bulunan bebeklerin, doktor gözetiminde bir hafta ya da on gün boyunca düzenli olarak takip edilmesi önerilir.

Bebekte Sarılık Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde sarılığın en belirgin göstergesi, ciltte ve göz beyazlarında görülen sararma olayıdır. Genellikle doğumdan sonraki 2-4 gün içinde ortaya çıkan bu durum, zaman içinde daha belirgin hale gelebilir. Bebeğinizin sarılığını kontrol etmek için alnına ya da burnuna hafifçe baskı uygulayarak bu bölgelerde sarı renk olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Bebeğinizde sarı renk fark etmeniz, hafif sarılık bulunduğunu işaret eder. Aksi durumda baskı uyguladığınız yerde normal cilt renginden biraz daha açık bir tonun gözlemlenmesi gerekmektedir. Yenidoğan bebekler genellikle doğum sonrasında sarılık kontrolü yapıldıktan sonra taburcu edilmektedir. Ancak bebekte yüksek ateş belirtileri varsa, ilk 24 saat içerisinde görülen bir sarılık varsa, beslenmesi yetersizse, bebek halsizse, daha fazla uyuma eğilimindeyse derhal doktora başvurmak önemlidir.

Yenidoğan Sarılık Tedavisi İçin Neler Yapılır?

istockphoto-461222553-612x612.jpg

Ruj ve diğer güzellik konuları ile ilgili kılavuzlar için Ruj platformuna üye olmayı unutmayın.

Eğer yenidoğan sarılığı fizyolojik nedenlere bağlı ise ek bir tedaviye gerek olmadan yakın takip önerilir. Bebeğin yeterli düzeyde anne sütü almasıyla birlikte genellikle 2 hafta içinde tamamen iyileşme beklenir. Ancak ciddi bilirubin yüksekliği mevcutsa başka tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Diğer yandan patolojik sarılıklarda tedavi hedefi, kandaki bilirubin düzeyini azaltmaktır. Bu amaçla iki farklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki fototerapidir. Bu yöntemle özel dalga boylarında ultraviyole ışık verilir. Bu da bilirubinin kimyasal yapısını değiştirerek vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Diğer tedavi yöntemi olarak ise exchange transfüzyon yapılır. Yani yüksek bilirubine sahip sarılığı olan bebeğin kanının bir bölümü, aynı gruptan başka bir taze kanla değiştirilerek tedavi uygulanır. Bebek bu aşamada yakın takibe alınır. Tedavi, yoğun bakım ortamında ve kuvözde gerçekleştirilir. Yenidoğan sarılığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak ön plana çıkmaktadır. Aksi halde beyin hasarına kadar giden ciddi problemler yaşanabilmektedir.