Bebek Reflüsü Hakkında Neler Biliyorsunuz?  kapak resmi
BE
berna
6 ay önce

Bebek Reflüsü Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Bebeklerde görülen reflü, genellikle büyüme süreciyle düzelir, ancak belirli durumlarda altında başka bir sağlık sorunu olabilmektedir. Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumunu ifade eder. Bebeklerde alt özofagus sfinkteri adı verilen kasın tam gelişmemesi nedeniyle sıkça görülür. Beslenme esnasında huzursuzluk yaşama, yutmada zorluk çekme, kusma, tükürme, göğüste yanma hissi yaşama, sürekli öksürme, gerinme, kilo kaybı, uykunun sık sık bölünmesi, sıvıyla karışık gaz çıkarma, öğürme, çırpınma, boğulma ve morarma gibi semptomlar, reflünün belirtileri arasında yer almaktadır. Reflüye sebep olan etkenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dar ya da kısa yapılı yemek borusu
  • Aşırı beslenme
  • 4 kg üzerinde gerçekleşen doğum
  • Alt özofagus efektlerinin tam gelişmemiş olması
  • Karın içi basıncın artması
  • Erken doğuma bağlı olarak yaşanan yetersizlik
  • Bebeğin aldığı pozisyon.

Tüm bunlar bebeklerde reflüye sebep olan nedenler olarak gösterilir. Peki bebek reflüsü için tedavi yöntemleri ve bu konuda uygulanması gereken öneriler nelerdir?

Bebek Reflü Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?

Bebeğin beslenmesi belli aralıklarla yapılmalı ve uzun süreli açlık durumu yaşanmamasına dikkat edilmelidir. İlk 6 ay yalnızca anne sütü verilmeli sonraki dönemde ise doktor önerilerine uygun şekilde beslenme planı oluşturulmalıdır. Bebeklerin dik pozisyonda beslenmesi önemlidir. Bilhassa yemeklerden sonra ilk yarım saat bebek yatırılmamalıdır. Tersi durumda reflü yastığı kullanılmalıdır. Reflü yastığı, hastalığın belirtilerini hafifletme konusunda yardımcı olacaktır. Bebeğin gazının çıkarılması için ona masaj yapmak hem rahatlamasını sağlayacak hem de reflüsüne iyi gelecektir. Bebeğin porsiyonlarında küçülme yapılmalıdır. Biberon kullanılıyorsa daha az doldurulması tavsiye edilmektedir. Genel tedavi yöntemi olarak sırt üstü yatırma ve reflü yastığı kullanımı önerilmektedir.

Ruj ve diğer güzellik konuları ile ilgili kılavuzlar için Ruj platformuna üye olmayı unutmayın.

Bebekte Reflü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

images (5).jpeg

İlk olarak annenin aktardığı hikaye mide reflüsü tanısının temelini oluşturur. Bu süreçte ebeveynlerin gözlemleri büyük bir öneme sahiptir. Belirtilerin doğru bir şekilde gözlemlenmesi ve bu bilgilerin doktora iletilmesi, reflü olasılığını değerlendirmek adına klinik tetkiklere geçişin temelini oluşturur. Sonrasında reflünün varlığını ve şiddetini belirlemek amacıyla birkaç görüntüleme yöntemi kullanılır. Bu yöntemlerden biri, yemek borusu ve mide filmi çekimidir. Eğer bebeğin yemek borusunda yapısal anormallik şüphesi varsa ilaçlı mide-bağırsak filmi çekilir. Diğer yöntemde ise yemek borusuna yerleştirilen son derece ince bir kablo ucu ile mideden gelen asit ölçülür. Bebeklerde reflüyü değerlendirmek için en sık tercih edilen yöntem de budur.

Bebeklerde reflü tedavisinde, belirtiler ve oluşum sebeplerine odaklanmak önemli bir yaklaşımdır. Genellikle bebeklerdeki reflü kendi kendine düzelir ve tedaviye gerek duyulmaz. Eğer reflü ciddi komplikasyonlara yol açmıyorsa beslenme sırasında dikkat edilecek bazı önerilerle belirtiler hafifletilebilir. Ancak kilo alımında sorun, yemek borusunda iltihaplanma, yemek reddi veya kronik astım gibi durumlar söz konusuysa ileri tetkik ve tedavi gerekebilir. Cerrahi yöntemler, reflüye sebep olan yapısal sorunları düzeltmede kullanılabilir. Siz de bebeğinizde reflüye bağlı komplikasyonları fark eden ailelerden biriyseniz hemen doktora başvurmanız önemlidir.